Tast de vins d'Àustria

3 de març de 2022
2 de marzo de 2022 por
CELLERS CAL FERU, SL, BLOG


 3 de març / vins d'Àustria

 Tast de vins d’Àustria, el tast més esperat de la història de Cal Feru? Un tast a partir de l’experiència de l’enòleg Martí Torrallardona, col·laborador en activitats de Cal Feru, al celler Hirsch d’Àustria, l’estiu del 2019. La proposta, que estava prevista pel març del 2020, va haver de ser posposada a causa de la pandèmia de la covid-19. Ara, 2 anys després, per fi podem destapar els vins que es van seleccionar aleshores.

 

Per explicar Àustria i els seus vins el Martí ens proposa un recorregut pels 7 aspectes clau que defineixen aquesta zona vitivinícola. Comencem pel clima: en la mateixa latitud que la Xampanya, la part est d’Àustria, en la que es concentren la gran majoria de vinyes, es defineix per un clima fred, ventós i plujós. De la mateixa manera, el paisatge juga un paper essencial en la manera com els austríacs entenen la viticultura. Són uns grans defensors del terroir; conjuren sòls, varietats, persones i vinyes per explicar els seus vins. De la plana als cims, trobem sòls de materials diversos: grava, sorra, llim, roca volcànica, pissarra… Així com varietats diverses, tant locals (Grüner Veltliner, Zierfandler, Rotgipfler…) com internacionals (Riesling, Pinot blanc, Chardonnay, Merlot…) i, fins i tot, PIWIS, varietats de raïms resistents als fongs. La vinya, però, és la gran protagonista: grans defensors de l’ecologia, mimen la natura amb processos de mínima intervenció, defugen els monocultius i apliquen en gran mesura la biodinàmica. El resultat? Una matèria prima excelent.

Amb aquestes ganes de fer-ho bé, només falta tancar el cercle amb una elaboració respectuosa. I tant és així que són pioners en l’ús del tap de rosca per evitar oxidacions que emmascarin l’expressió del seu terroir i de l’anyada en qüestió, assegurant així que cada ampolla té una qualitat òptima. Quants cops t’has trobat amb una ampolla de vi a la mà i cap llevataps a l’abast? Bravo per Àustria, doncs: un país que consumeix la majoria del vi que produeix (exporta una mica a Alemanya i Suïssa) i, ai!, incentiva amb encert la cultura del vi entre els joves. Un somni, eh?

En el cas del celler Hirsch, que és el gran protagonista d’aquest tast, totes les veremes són a mà i les fermentacions, espontànies. I, per horror dels assistents, a temperatures força altes! D’aquesta manera obtenen aromes més tímides però persistents en el temps. A més, si queda sucre residual, fàcilment queda compensat amb la gran acidesa que tenen. Però bé, arribats a aquest punt, a tots se’ns fa la boca aigua i tenim ganes de començar a viure l’experiència austríaca.

[Hirsch Kammern 2016 / Grüner Veltliner / Kamptal (Àustria)]

Comencem el viatge per la regió austríaca del Kamptal, vora el riu Kamp, amb el Hirsch Kammern 2016, un vi que ens permet començar a familiaritzar-nos amb la varietat autòctona Grüner Veltliner. Ens trobem davant un vi de vila del poble de Kammern, quatre cases mal comptades a la falda de la serralada Manhartsberg, que en el seu punt més alt arriba als 537 metres. El producte que tenim davant està elaborat a partir de vinyes que es veremen dues vegades. Més concretament, amb la primera d’aquestes veremes. Es tracta d’un control de qualitat a través del qual es cullen, en primera instància, els raïms que es considera que no seguiran madurant al 100%. Amb aquests raïms primerencs de Grüner Veltliner, comencem a tastar els vins austríacs. En nas destaquen les notes salines i de pebre blanc; en boca ens sorprèn una untuositat que ens recorda al godello, així com un cert punt de fumat que, segons elucubrem entre glop i glop, dona fe del terroir que ens han descrit. També ens sorprèn la frescor d’aquesta ampolla del 2016, mèrit del tap de rosca que acompanya la gran majoria de vins del celler Hirsch, pioners en aquest camp. La dolçor serà un altre punt a destacar del tast; en aquest cas, molt ben equilibrada gràcies a l’acidesa.

[Hirsch Ried Renner 1 ÖTW Kammern 2017 / Grüner Veltliner / Kamptal DAC (Àustria)]

Amb el Hirsch Ried Renner 1 ÖTW Kammern 2017 entrem a la gamma més alta dels vins austríacs, els Lagenwien, vins d’una única vinya que destaca pel seu terroir. Dins d’aquesta classificació, el vi que tenim entre mans és 1 ÖTW; per ara, la més alta de les distincions: vins excepcionals de vinyes de gran qualitat. En aquest cas, la vinya d’origen és Renner. El raïm, collit a principis d’octubre, ha deixat en el vi l’empremta del 2017, un any especialment fred. Va ser premsat sencer, va fermentar sense control de temperatura i només amb llevats naturals. Posteriorment, la maduració, dipòsits d'acer inoxidable i en bótes roure, va donar pas a uns mesos de repòs sobre lies fins que va ser embotellat l’agost del 2018. Tímid en nas, ens va ensenyant poc a poc unes aromes cítriques i de fruita blanca. En boca, una gran acidesa aguanta magistralment la sensació de dolçor. Grüner Veltliner,  La vinya Renner, escenari ideal de pissarra i argila.

 [Hirsch Ried Grub 1 ÖTW Kammern 2017 / Grüner Veltliner / Kamptal DAC (Àustria)]

El nostre moment de monovarietals de Grüner Veltliner (que representa un 50% del raïm plantat a la zona del Kamptal) arriba al final amb el Hirsch Ried Grub 1 ÖTW Kammern 2017. Arribats a aquest punt, ja som uns experts en alemany i denominacions austríaques. Tenim davant el resultat d’una vinya excepcional, la vinya Grub, situada en una zona que recull molta més aigua que l’anterior. Ens aferrem a aquesta informació per entendre la diferència de tast entre aquest vi i l’anterior. La mateixa anyada, la mateixa varietat, la mateixa elaboració… però un resultat tan diferent: en nas, aquest producte ens presenta unes aromes molt més pesades –les lies hi són més presents–; en boca el trobem menys àcid i ens retrobem amb el punt fumat del primer Grüner Veltliner que hem tastat.

 [Rosner Ried Hasel 2018 / Riesling / Kamptal DAC (Àustria)]

I ens en n’anem al Riesling: una de les varietats internacionals amb més presència a la zona. Trobarem aquesta varietat, en gran part, plantada en pendent a les muntanyes de la serralada Manhartsberg, de manera que treballi força i s’obtingui raïm de gran qualitat. Aquesta és l’única ampolla que tastem que no és del celler Hirsch. És un producte del celler Rosner del 2018, de la vinya Hasel. En nas ràpidament detectem el canvi de varietat amb les aromes típiques rieslingnianes d’hidrocarburs. Hi trobem també un punt floral i de fruita d’os. En boca, un punt de fusta vella.

 [Hirsch Ried Heiligenstein 1 ÖTW Zöbing 2017 / Riesling / Kamptal DAC (Àustria)]

El Riesling Ried Heiligenstein 1 ÖTW Zöbing 2017 ens torna de nou a les mans del celler Hirsch. Aquesta vegada, tastem un 1 ÖTW de la vinya Heiligenstein, considerada una de les millors vinyes d’Europa per la formació del seu sòl –de roca volcànica i pedra sorrenca– i per la seva ubicació, així com la presència de flora i fauna pròpia d’entorns meditarrins més llunyans. En nas tenim una presència molt més subtil d’hidrocarburs, pedra foguera i mel. En boca, una agradable dolçor (encara que no hi ha gens de sucre) ens sorprèn juntament amb una acidesa gens punxant. En definitiva, un producte molt gastronòmic.

 [Steninger Ried Heiligenstein 2013 / Riesling / Kamptal DAC (Àustria)]

Quan ja donàvem el tast per acabat, el Martí ens destapa una ampolla extra: un Riesling escumós de la mateixa vinya que el vi anterior, Heiligenstein. És un vi del celler Steninger, anyada 2013, elaborat amb el mètode elemental, en el qual es para la primera fermentació per afegir-hi most i obtenir així una dolçor molt ben integrada en el producte final. Tot un plaer provar un dels pocs escumosos que hi ha a la zona. Bravo, Martí!

 

Text: Anna Vallès

Archivar